Portfolio
Home
Bel ons
App ons
Mail ons
Truss ophangen aan takels
Truss aan gemotoriseerde takels | 18x12m

1/4

Truss ophangen

Bij ons kunt u truss laten ophangen op beurzen en evenementen met daaraan verlichting en eventueel banners om de zichtbaarheid van uw stand te vergroten. Afhankelijk van de vorm en afmetingen van de truss constructie en de eisen op de locatie zijn er 2, 4 of meer ophangpunten met takels nodig. In de regel geldt dat er maximaal 125 kilo tot ca 250 kilo gewicht aan een takel kan komen te hangen.

Toch is dit niet alleen bepalend voor het aantal benodigde takels, de overspanning (afstand tussen 2 takels) mag vaak niet groter zijn dan ca 12 meter, dit kan zelfs minder zijn als de truss wordt belast met het gewicht van verlichting en banners.

Wanneer een truss constructie met 4 takels kan worden opgehangen mogen dit handtakels zijn, is het echter nodig dat er meer takels nodig zijn dan moeten dit gemotoriseerde takels zijn die gelijkmatig de truss constructie omhoog kunnen hijsen.

support truss
Support trussen aan plafond | 12x12m

2/4

Kosten ophangpunten en takels

De kosten van ophangpunten en takels wisselen per beurslokatie, in Duitsland bijvoorbeeld worden op sommige beurzen hogere eisen gesteld aan de ophanging en daarmee stijgen de kosten. In Nederland hangen de kosten voornamelijk af van hoe makkelijk een ophangpunt op de gewenste plek kan worden gerealiseerd.

Beurslokaties werken met vaste partners voor het maken van ophangpunten, zij kennen de hallen waarin de ophangpunten moeten komen het best en ze beschikken over tekeningen van de plafonds van de beurzen. Op basis hiervan kan worden bepaald of een ophangpunt makkelijk en direct aan het plafond kan worden vast gemaakt of dat er extra hulptrussen / support trussen moeten worden aangebracht waaraan het uiteindelijke ophangpunt voor een takel wordt bevestigd.

Wanneer een ophangpunt direct met bijvoorbeeld 1 tot 3 kettingen aan het plafond kan worden bevestigd om er een takel aan te kunnen hangen is dit goedkoper dan wanneer er hulptrussen moeten worden aangebracht. Op de foto hierboven is te zien dat in hal 2 van de RAI in Amsterdam flink wat hulptrussen zijn aagebracht om de takels op de juiste posities te krijgen.

Doek in frame aan truss
Truss met banner en verlichting | 12x12m

3/4

Handtakels of gemotoriseerde takels

Zodra een truss constructie moet worden opgehesen met meer dan 4 takels dan wordt vereist dat dit met gemotoriseerde takels gebeurt. Gemotoriseerde takels kunnen gelijktijdig bediend worden met een electronische sturing, dit zorgt er voor dat de truss constructie gelijkmatig omhoog wordt gehesen waardoor er niet te veel krachten op een punt kunnen ontstaan waardoor de truss constructie overblast zou kunnen raken waardoor de veiligheid in het geding komt.

Naast vierkante of rechthoekige truss constructies hangen wij ook vaak een enkele truss op boven een stand, hier hangt dan meestal geen banner aan maar alleen verlichting, er zijn dan maar 2 takels nodig, de kosten zijn dan relatief beperkt. De truss constructie van Hakvoort Professional op de bovenstaande foto is 12x12m en hangt aan 8 gemotoriseerde takels om maar een idee te geven wat er nodig is bij een truss constructie van dergelijke afmetingen.

Menu